Az oldal hamarosan betöltődik. Kérlek várj...

 

🔱 Mik az NFT-k, a „nem helyettesíthető tokenek”?

2021.12.03.by A Te Üzleted
Mik azok a Non-fungible tokenek (NFT)?

Az NFT-k „nem helyettesíthető tokenek”

Ahogy egyre összetettebbé válik a kriptopénzek világa és a blokklánc ipar, úgy jelennek meg sorra az újabb és újabb eszközök, amikkel csak önmagunk folyamatos képzésével és fejlesztésével tarthatunk lépést.

Az NFT egy token egy blokkláncon, de – ellentétben a tipikus kriptovalutával – nem cserélhető. A blokklánc egy biztonságos, együttműködő főkönyv, amely nyomon követi, hogy kinek mi a tulajdonosa.

Nem helyettesíthető tokenek

Ha kölcsönkér tőlünk valaki 10ezer forintot, majd az ígéretének megfelelően azt vissza is adja, akkor nincs jelentősége annak, hogy ugyanazt, vagy egy másik bankjegyet kapjuk vissza. De mi a helyzet akkor, ha egy forgalomból kivont, régi magyar pénzeszközt, például egy régi húszforintos papír pénzt kér kölcsön valaki? Ebben az esetben nem megfelelő, ha helyette egy másik, ma is használatban lévő 20 forintos érmét kapunk vissza.
Ha valami helyettesíthető, akkor felcserélhető. Például a fenti példa alapján a pénz helyettesíthető. Nincs különbség egy magyar forint és egy másik magyar forint között.

Az arany is felhasználható forrásnak számít. Egy uncia tiszta arany megegyezik egy másik uncia tiszta arannyal. Egy vállalat részvényei is felcserélhetők: a Facebook egyik része megegyezik a Facebook másik részével.

A kriptovaluták, mint például a Bitcoin, szintén elkölthetők. Egy bitcoin megegyezik egy másik bitcoinral.

Vannak olyan tárgyak, amik helyettesíthetetlenségét a fizikai világban természetesnek vesszük. De mi a helyzet az online térben? Ez itt már nem annyira egyértelmű, hiszen egy képet vagy egy emailt másolni, sokszorozni pofonegyszerű. A kereskedési kártya másolata szintén nem cserélhető. Ez egy korlátozott példányszámú gyűjtői cikk. Ilyenek az NFT-k: egyfajta digitális gyűjtőelem. A blokklánc technológiának hála megjelentek a non-fungible, vagyis a nem helyettesíthető tokenek.

Az NFT tokenek fő tulajdonságai

Az NFT tokenek első tulajdonsága, amit fontos kiemelni, az az egyediség. Minden NFT esetében a létrehozás során kell egyedileg meghatározni, hogy pontosan mi a célja, mitől lesz az adott digitális eszköz különleges. Ezt úgy képzelhetjük el, mint például egy festményhez tartozó papírokat, amik leírják az olyan adatokat, hogy honnan származik, ki az alkotó. Egy NFT esetében ezt meta-adatoknak nevezzük. Permanens, megváltoztathatatlan adatokról van szó, amik nélkül nem létezhet egy ilyen token.

Az NFT-k másik fontos tulajdonsága, hogy korlátozott mennyiségben érhetőek el, mivel a fejlesztőknek lehetősége van arra, hogy erősen korlátozott, például néhány tucatos darabszámmal indítsanak útjára egy tokent.

Ezek mellett fontos kiemelni az ilyen tokenek oszthatatlanságát is. A bitcoinról és az altcoinokról jól tudjuk, hogy egészen apró részekre oszthatóak. A bitcoin esetében például adott a SAT, vagyis a százmilliomod rész. Ennek az a célja, hogy akár kis összegű vásárlásokat is megvalósíthassunk a kriptopénzzel. Egy NFT esetében azonban nem beszélhetünk felosztásról, nem bonthatjuk kisebb részletekre, csak egészként van értéke.

Az NFT-k felhasználhatósága

Számos dologból lehet NFT, aminek segítségével tulajdonná válhat az, ami korábban könnyen kicsúszott a kezeink közül a digitális térben való másolhatósága miatt.

Kézenfekvő példa egy digitális művészeti alkotás, vagy egy belépő egy koncertre, vagy bármilyen olyan eseményre, ahol a hamisítás, mint probléma felmerül.

Azok, akik szeretik a videójátékokat szintén értéket kaphatnak az NFT-ktől, hiszen egy-egy játékban elhelyezett tárgy is válhat NFT-vé, ilyen lehet például egy egyedi fegyver, vagy a karakterünk öltözete.

De ami igazán nagy értéke lehet az NFT világának az az, hogy akár egy fizikai tárgy, például egy festmény, vagy egy ingatlan is tokenizálható.

Az NFT tokenek jelentősége

Tény és való, nem teljesen új dolog az, hogy egy digitális eszköz önálló, egyedi legyen. Egy domain név, egy facebook vagy twitter azonosító tipikusan olyasmi, ami egyszeri és megismételhetetlen. Egy domain névért például akár több tízmillió forintot is fizethetnek, ha kellően nagy a piaci értéke.

Az NFT-k nagy újdonsága az, hogy szinte bármit tokenizálhatunk a segítségükkel, bármiből lehet egyedi, digitális érték, ami azonosítható, átadható, de nem másolható, és nem osztható.

NFT-k használata napjainkban

Az NBA egyes csapatai már használnak NFT-ket például kosárlabda kártya létrehozására és árusítására, de megemlíthetjük a 2018-ban útjára indult Crypto Kitties játékot is, amiben digitális macskákat gyűjtögethettünk. A Nike is hozott már létre digitális cipőket NFT alapon. Ezeket adhatjuk-vehetjük, cserélhetjük, ahogy tehetjük azt fizikai tárgyakkal is. Az egyik legértékesebb NFT, amit eddig eladtak egy Formula 1-es autó digitális változata volt, ami bő százezer dollárért kelt el.

Az NFT-k minden bizonnyal komoly jövő előtt állnak, vannak már olyan platformok, amik kifejezetten gyűjthető NFT kereskedését teszi lehetővé. Tucatnyi meghatározó focicsapat is beszállt az utóbbi hónapok során, az NBA csapatokhoz hasonlóan digitális kártyákat hoznak létre a rajongók számára.

Mit kap az NFT vásárló?

Mivel az NFT-k digitális eszközök, lehetnek tulajdonosaik, és így vásárolhatók és eladhatók a piacon, akárcsak azok a kriptopénzek, amelyek mintájára készültek, vannak akik befektetési és kereskedési céllal vásárolják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a felhasználó a tokent vásárolja meg, nem pedig a tokennel összekapcsolt digitális vagy fizikai terméket, ami a blokkláncon kívül található. A token és az eszköz közötti kriptográfiai kapcsolat nem eredményezi automatikusan az eszközzel kapcsolatos jogok vagy kötelezettségek átruházását, ez a vevő és az eladó közötti szerződés keretében történik. A token megvásárlása szerződéshez hasonlóan tartalmazhat kapcsolódó jogokat, Így akár a digitális eszköz digitális fájljának tulajdonjogának az átadását is magában foglalhatja, de ez teljes mértékben az adott NFT értékesítési feltételeitől függ. Az NFT-vel összekapcsolható járó jogok köre gyakorlatilag korlátlan.

Tévhitek lehetnek a vásárlók körében, miszerint az alapul szolgáló digitális/fizikai eszközökhöz társított NFT megvásárlásával nem csak a tokent, hanem magát a terméket is megvásárolják. A blokkláncon az esetek többségében egy kriptógráfiai „hash” (azonosító) lesz társítva a tokennel, maguk a termékek nem a blokkláncon léteznek.

Mekkora a nem helyettesíthető tokenek piaca?

2018-as indulása óta, az akkor 41 millió dolláros iparág minden évben majdnem duplájára nőtt. A 2020-ra már 338 millió dolláros piaci szegmens egyes felmérések szerint 2021-re elérheti a 710 millió dollárt is. Gyors fejlődése és a hatalmas érdeklődés az online piacterek terjeszkedését segíti. A hetente megjelenő projektek újabb fejlesztési irányokat nyitnak, ami egyre több befektetőt és felhasználót vonz.

💬 FRISS HÍREK - AKTUALITÁSOK - BESZÉLGETÉSEK A CÉGRŐL

👫 DISCORD KÖZÖSSÉGI SZERVEREMEN

ℹ️ Ha még nincs discord alkalmazásod itt töltheted le: https://discord.com/download
🔐 Ha már van discord fiókod csatlakozz szerveremhez az alábbi bannerre kattintva

💵 Üzleti ajánlatok⚙️ Világszerte
https://www.ateuzleted.hu/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
👫 Ahol Minden Megtalálható!💬 Discord Közösségem
Discord - Közösségi Csoportom

© 2022 A Te Üzleted @ Minden jog fenntartva | Nem vagyok sem befektetési, sem üzleti tanácsadó! | A feltüntetett cégek a saját álláspontomat tükrözik.