Az oldal hamarosan bet√∂ltŇĎdik. K√©rlek v√°rj...

 
  • ūüĒĪ Mik az NFT-k, a ‚Äěnem helyettes√≠thetŇĎ tokenek‚ÄĚ?
https://www.ateuzleted.hu/wp-content/uploads/2023/09/Mik_az_NFT-k_a_nem_helyettesitheto_tokenek-640x360.png

Az NFT-k ‚Äěnem helyettes√≠thetŇĎ tokenek‚ÄĚ

Ahogy egyre √∂sszetettebb√© v√°lik a kriptop√©nzek vil√°ga √©s a¬†blokkl√°nc¬†ipar, √ļgy jelennek meg sorra az √ļjabb √©s √ļjabb eszk√∂z√∂k, amikkel csak √∂nmagunk folyamatos k√©pz√©s√©vel √©s fejleszt√©s√©vel tarthatunk l√©p√©st.

Az NFT egy token egy blokkl√°ncon, de ‚Äď ellent√©tben a tipikus kriptovalut√°val ‚Äď nem cser√©lhetŇĎ. A¬†blokkl√°nc¬†egy biztons√°gos, egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ fŇĎk√∂nyv, amely nyomon k√∂veti, hogy kinek mi a tulajdonosa.

Nem helyettes√≠thetŇĎ tokenek

Ha k√∂lcs√∂nk√©r tŇĎl√ľnk valaki 10ezer forintot, majd az √≠g√©ret√©nek megfelelŇĎen azt vissza is adja, akkor nincs jelentŇĎs√©ge annak, hogy ugyanazt, vagy egy m√°sik bankjegyet kapjuk vissza. De mi a helyzet akkor, ha egy forgalomb√≥l kivont, r√©gi magyar p√©nzeszk√∂zt, p√©ld√°ul egy r√©gi h√ļszforintos pap√≠r p√©nzt k√©r k√∂lcs√∂n valaki? Ebben az esetben nem megfelelŇĎ, ha helyette egy m√°sik, ma is haszn√°latban l√©vŇĎ 20 forintos √©rm√©t kapunk vissza.
Ha valami helyettes√≠thetŇĎ, akkor felcser√©lhetŇĎ. P√©ld√°ul a fenti p√©lda alapj√°n a p√©nz helyettes√≠thetŇĎ. Nincs k√ľl√∂nbs√©g egy magyar forint √©s egy m√°sik magyar forint k√∂z√∂tt.

Az arany is felhaszn√°lhat√≥ forr√°snak sz√°m√≠t. Egy uncia tiszta arany megegyezik egy m√°sik uncia tiszta arannyal. Egy v√°llalat r√©szv√©nyei is felcser√©lhetŇĎk: a Facebook egyik r√©sze megegyezik a Facebook m√°sik r√©sz√©vel.

A kriptovalut√°k, mint p√©ld√°ul a Bitcoin, szint√©n elk√∂lthetŇĎk. Egy bitcoin megegyezik egy m√°sik bitcoinral.

Vannak olyan t√°rgyak, amik helyettes√≠thetetlens√©g√©t a fizikai vil√°gban term√©szetesnek vessz√ľk. De mi a helyzet az online t√©rben? Ez itt m√°r nem annyira egy√©rtelmŇĪ, hiszen egy k√©pet vagy egy emailt m√°solni, sokszorozni pofonegyszerŇĪ. A keresked√©si k√°rtya m√°solata szint√©n nem cser√©lhetŇĎ. Ez egy korl√°tozott p√©ld√°nysz√°m√ļ gyŇĪjtŇĎi cikk. Ilyenek az NFT-k: egyfajta digit√°lis gyŇĪjtŇĎelem. A blokkl√°nc¬†technol√≥gi√°nak h√°la megjelentek a non-fungible, vagyis a nem helyettes√≠thetŇĎ tokenek.

Az NFT tokenek fŇĎ tulajdons√°gai

Az¬†NFT¬†tokenek elsŇĎ tulajdons√°ga, amit fontos kiemelni, az az egyedis√©g. Minden¬†NFT¬†eset√©ben a l√©trehoz√°s sor√°n kell egyedileg meghat√°rozni, hogy pontosan mi a c√©lja, mitŇĎl lesz az adott digit√°lis eszk√∂z k√ľl√∂nleges. Ezt √ļgy k√©pzelhetj√ľk el, mint p√©ld√°ul egy festm√©nyhez tartoz√≥ pap√≠rokat, amik le√≠rj√°k az olyan adatokat, hogy honnan sz√°rmazik, ki az alkot√≥. Egy¬†NFT¬†eset√©ben ezt meta-adatoknak nevezz√ľk. Permanens, megv√°ltoztathatatlan adatokr√≥l van sz√≥, amik n√©lk√ľl nem l√©tezhet egy ilyen token.

Az NFT-k m√°sik fontos tulajdons√°ga, hogy korl√°tozott mennyis√©gben √©rhetŇĎek el, mivel a fejlesztŇĎknek lehetŇĎs√©ge van arra, hogy erŇĎsen korl√°tozott, p√©ld√°ul n√©h√°ny tucatos darabsz√°mmal ind√≠tsanak √ļtj√°ra egy tokent.

Ezek mellett fontos kiemelni az ilyen tokenek oszthatatlans√°g√°t is. A bitcoinr√≥l √©s az altcoinokr√≥l j√≥l tudjuk, hogy eg√©szen apr√≥ r√©szekre oszthat√≥ak. A¬†bitcoin¬†eset√©ben p√©ld√°ul adott a SAT, vagyis a sz√°zmilliomod r√©sz. Ennek az a c√©lja, hogy ak√°r kis √∂sszegŇĪ v√°s√°rl√°sokat is megval√≥s√≠thassunk a kriptop√©nzzel. Egy NFT eset√©ben azonban nem besz√©lhet√ľnk feloszt√°sr√≥l, nem bonthatjuk kisebb r√©szletekre, csak eg√©szk√©nt van √©rt√©ke.

Az NFT-k felhasználhatósága

Sz√°mos dologb√≥l lehet NFT, aminek seg√≠ts√©g√©vel tulajdonn√° v√°lhat az, ami kor√°bban k√∂nnyen kics√ļszott a kezeink k√∂z√ľl a digit√°lis t√©rben val√≥ m√°solhat√≥s√°ga miatt.

K√©zenfekvŇĎ p√©lda egy digit√°lis mŇĪv√©szeti alkot√°s, vagy egy bel√©pŇĎ egy koncertre, vagy b√°rmilyen olyan esem√©nyre, ahol a hamis√≠t√°s, mint probl√©ma felmer√ľl.

Azok, akik szeretik a vide√≥j√°t√©kokat szint√©n √©rt√©ket kaphatnak az NFT-ktŇĎl, hiszen egy-egy j√°t√©kban elhelyezett t√°rgy is v√°lhat NFT-v√©, ilyen lehet p√©ld√°ul egy egyedi fegyver, vagy a karakter√ľnk √∂lt√∂zete.

De ami igazán nagy értéke lehet az NFT világának az az, hogy akár egy fizikai tárgy, például egy festmény, vagy egy ingatlan is tokenizálható.

Az NFT tokenek jelentŇĎs√©ge

T√©ny √©s val√≥, nem teljesen √ļj dolog az, hogy egy digit√°lis eszk√∂z √∂n√°ll√≥, egyedi legyen. Egy domain n√©v, egy facebook vagy twitter azonos√≠t√≥ tipikusan olyasmi, ami egyszeri √©s megism√©telhetetlen. Egy domain n√©v√©rt p√©ld√°ul ak√°r t√∂bb t√≠zmilli√≥ forintot is fizethetnek, ha kellŇĎen nagy a piaci √©rt√©ke.

Az NFT-k nagy √ļjdons√°ga az, hogy szinte b√°rmit tokeniz√°lhatunk a seg√≠ts√©g√ľkkel, b√°rmibŇĎl lehet egyedi, digit√°lis √©rt√©k, ami azonos√≠that√≥, √°tadhat√≥, de nem m√°solhat√≥, √©s nem oszthat√≥.

NFT-k haszn√°lata napjainkban

Az NBA egyes csapatai m√°r haszn√°lnak NFT-ket p√©ld√°ul kos√°rlabda k√°rtya l√©trehoz√°s√°ra √©s √°rus√≠t√°s√°ra, de megeml√≠thetj√ľk a 2018-ban √ļtj√°ra indult Crypto Kitties j√°t√©kot is, amiben digit√°lis macsk√°kat gyŇĪjt√∂gethett√ľnk. A Nike is hozott m√°r l√©tre digit√°lis cipŇĎket NFT alapon. Ezeket adhatjuk-vehetj√ľk, cser√©lhetj√ľk, ahogy tehetj√ľk azt fizikai t√°rgyakkal is. Az egyik leg√©rt√©kesebb NFT, amit eddig eladtak egy Formula 1-es aut√≥ digit√°lis v√°ltozata volt, ami bŇĎ sz√°zezer doll√°r√©rt kelt el.

Az NFT-k minden bizonnyal komoly j√∂vŇĎ elŇĎtt √°llnak, vannak m√°r olyan platformok, amik kifejezetten gyŇĪjthetŇĎ NFT keresked√©s√©t teszi lehetŇĎv√©. Tucatnyi meghat√°roz√≥ focicsapat is besz√°llt az ut√≥bbi h√≥napok sor√°n, az NBA csapatokhoz hasonl√≥an digit√°lis k√°rty√°kat hoznak l√©tre a rajong√≥k sz√°m√°ra.

Mit kap az NFT vásárló?

Mivel az NFT-k digit√°lis eszk√∂z√∂k, lehetnek tulajdonosaik, √©s √≠gy v√°s√°rolhat√≥k √©s eladhat√≥k a piacon, ak√°rcsak azok a kriptop√©nzek, amelyek mint√°j√°ra k√©sz√ľltek, vannak akik befektet√©si √©s keresked√©si c√©llal v√°s√°rolj√°k.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a felhaszn√°l√≥ a tokent v√°s√°rolja meg, nem pedig a tokennel √∂sszekapcsolt digit√°lis vagy fizikai term√©ket, ami a blokkl√°ncon k√≠v√ľl tal√°lhat√≥. A token √©s az eszk√∂z k√∂z√∂tti kriptogr√°fiai kapcsolat nem eredm√©nyezi automatikusan az eszk√∂zzel kapcsolatos jogok vagy k√∂telezetts√©gek √°truh√°z√°s√°t, ez a vevŇĎ √©s az elad√≥ k√∂z√∂tti szerzŇĎd√©s keret√©ben t√∂rt√©nik. A token megv√°s√°rl√°sa szerzŇĎd√©shez hasonl√≥an tartalmazhat kapcsol√≥d√≥ jogokat, √ćgy ak√°r a digit√°lis eszk√∂z digit√°lis f√°jlj√°nak tulajdonjog√°nak az √°tad√°s√°t is mag√°ban foglalhatja, de ez teljes m√©rt√©kben az adott NFT √©rt√©kes√≠t√©si felt√©teleitŇĎl f√ľgg. Az NFT-vel √∂sszekapcsolhat√≥ j√°r√≥ jogok k√∂re gyakorlatilag korl√°tlan.

T√©vhitek lehetnek a v√°s√°rl√≥k k√∂r√©ben, miszerint az alapul szolg√°l√≥ digit√°lis/fizikai eszk√∂z√∂kh√∂z t√°rs√≠tott NFT megv√°s√°rl√°s√°val nem csak a tokent, hanem mag√°t a term√©ket is megv√°s√°rolj√°k. A blokkl√°ncon az esetek t√∂bbs√©g√©ben egy kript√≥gr√°fiai ‚Äěhash‚ÄĚ (azonos√≠t√≥) lesz t√°rs√≠tva a tokennel, maguk a term√©kek nem a blokkl√°ncon l√©teznek.

Mekkora a nem helyettes√≠thetŇĎ tokenek piaca?

2018-as indul√°sa √≥ta, az akkor 41 milli√≥ doll√°ros ipar√°g minden √©vben majdnem dupl√°j√°ra nŇĎtt. A 2020-ra m√°r 338 milli√≥ doll√°ros piaci szegmens egyes felm√©r√©sek szerint 2021-re el√©rheti a 710 milli√≥ doll√°rt is. Gyors fejlŇĎd√©se √©s a hatalmas √©rdeklŇĎd√©s az online piacterek terjeszked√©s√©t seg√≠ti. A hetente megjelenŇĎ projektek √ļjabb fejleszt√©si ir√°nyokat nyitnak, ami egyre t√∂bb befektetŇĎt √©s felhaszn√°l√≥t vonz.

ūü™© K√∂z√∂ss√©gi Csatorn√°im, melyekhez Fontos csatlakoznod!

‚ėĄÔłŹ K√∂vesd Youtube csatorn√°m √©s csatlakozz Discord szerveremhez, ahol megtal√°lhat√≥ minden friss h√≠r √©s n√©h√°ny olyan projekt is, amely a honlapon nem.
Légy tagja a közel 1000 tagot számláló Discord szerveremnek!

ūüíĶ √úzleti aj√°nlatok‚öôÔłŹ Vil√°gszerte
https://www.ateuzleted.hu/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png

ūüĎę Discord - Ahol Minden Megtal√°lhat√≥!

Discord Szerver

ūüďĻ Youtube - Minden Vide√≥

Youtube Csatorn√°m

ūüď≤ Telegram - N√©h√°ny inf√≥

Telegram Csatorn√°m

¬© 2023 A Te √úzleted @ Minden jog fenntartva | Nem vagyok sem befektet√©si, sem √ľzleti tan√°csad√≥! | A felt√ľntetett c√©gek a saj√°t √°ll√°spontomat t√ľkr√∂zik.

¬ę Translate ¬Ľ